Interviuri

All around I'm looking for the Light

BE INSPIRED!

PLAY NOW!

joi, 17 februarie 2011

KEO


Spre lună !


Interviu cu KEO, cântăreţ, compozitor, producător

17 febr. 2011


KEO s-a născut la Bucureşti, iar în 1985 s-a mutat împreună cu părinţii la Geneva (Elveţia). La vârsta de 12 ani el a început să cânte la pian, urmând ca la 14 ani să scrie primul său cântec. În anii de liceu el şi-a format prima trupă, “I SCREAM”, după care a urmat studii de politică la Geneva şi Los Angeles. Mai târziu, întors acasă, în Elveţia, el a format trupa numită “THE PARK” (cu care a lansat albumul pop-rock „Spiders Of Addiction”). “THE PARK” a cântat live în cadrul unor festivaluri celebre, precum: Open Air şi Montreaux Jazz Festival... la Montreaux deschizând chiar concertul lui David Bowie.

Reîntors în România în 2005, el a debutat aici ca solist solo cu piesa AZI VII MÂINE PLECI”. http://www.youtube.com/watch?v=QkybZs6-_KI&feature=related

Lansată în septembrie 2005, aceasta a ajuns numărul 1 în top 20 MTV, în doar 3 săptămâni; în următorii ani activitatea artistică a lui KEO a fost încununată de numeroase premii. În calitate de compozitor şi producător, el a colaborat cu Andreea Bălan, Alexandra Ungureanu, Cătălin Josan, Blaxy Girls, Anna Lesko, Cristina Rus, Tina G, Cristi Stanciu.

KEO – voce, pian, compozitor piese - cântă în prezent împreună cu Felix Bârcă – chitară (un foarte talentat chitarist pe care-l putem asculta cântând şi în cadrul trupei STONEBOX), Radu Moldovan – tobe, Antoine Gautier - dj, Florin Alexe – clape şi tocmai şi-a lansat single-ul „LIBER”, single ce deja se bucură de un imens succes la public.

Un proiect nou la care lucrează acum este cel alături de Alexandra Ungureanu şi Skizzo Skillz, iar drumul său muzical nu se opreşte aici... nicidecum... printre stele, printre stele... spre lună (ca să parafrazez cuvintele lui Les Brown: “Întotdeauna ţinteşte spre lună. Chiar dacă nu reuşeşti, măcar vei ajunge printre stele.”...).

Noi îi urăm succes în continuare şi... ne vedem la concerte, ca să cântăm împreună piesele atât de îndrăgite!


Când ţi-ai descoperit pasiunea pentru muzică? Cum a început povestea?

De când mă ştiu mi-a plăcut la nebunie muzica, însă mi-am dat seama cu adevărat de acest lucru atunci când am primit cadou un pian electric de la părinţii mei, la vârsta de 12 ani, în Geneva. Îmi doream foarte mult un pian, iar scânteia spre compoziţie s-a aprins chiar în acea seară in care „am compus” şi o mică piesă.

Cine te-a îndrumat în cariera ta artistică?

Naşul meu, marele compozitor Temistocle Popa, este cel care m-a ajutat să-mi cultiv pasiunea pentru muzică şi care, până în ziua de azi, îmi dă sfaturi în tot ceea ce fac. În afară de el, am avut foarte mult de învăţat de la toţi artiştii pe care i-am iubit, îi iubesc în continuare şi care m-au influenţat enorm, precum: Prince, Michael Jackson, The Beatles, U2, David Bowie şi mulţi alţii.



Care ar fi sfatul tău pentru cei care se află acum la începutul unei cariere muzicale?

Cheia succesului cred că se află în pasiune şi perseverenţă. Cu toţii pornim de la un vis, însă dacă îi atribui muncă, talent, pasiune şi ambiţie, acest vis poate deveni realitate.

Ce părere ai despre ceea ce se întâmplă acum pe piaţa muzicală românească, despre noile trupe care apar peste noapte...?

Industria muzicală a devenit una care se bazează pe valoarea piesei mai mult decât pe valoarea artistului. În momentul de faţă nu trebuie neapărat să fii foarte talentat ca să poţi avea o piesă pe radio. Din păcate, asta face ca majoritatea pieselor să sune aproape la fel, toţi urmând aceeaşi reţetă.

Care crezi ca este secretul longevităţii carierei unui artist?

Secretul, în afara talentului - care se presupune că există - este perseverenţa în tot ceea ce face el. Un artist, ca să se poată bucura de longevitate în carieră, trebuie să aibă un univers muzical pe care să şi-l clădească singur şi cu care un public să se poată identifica. Acest univers se construieşte în timp, în acest mod artistul reuşind să-şi fidelizeze fanii.

Dintr-o zi, cât timp dedici muzicii?

Cu siguranţă 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Chiar şi atunci când dorm, tot despre piese visez, deci pot spune că sunt un obsedat, în sensul frumos al cuvântului...

Ce sentiment ai atunci când ai terminat de compus o piesă?

În primul rând sunt curios şi nerăbdător să văd reacţia oamenilor la această piesă. În primă fază, primii ascultători sunt prietenii apropiaţi şi colaboratorii de la casa de discuri. În al doilea rând, se întâmplă un fenomen ciudat atunci când ai terminat de compus, pentru că, dacă în procesul creaţiei există o relaţie de intimitate între compozitor şi piesă, în momentul când aceasta e finalizată devine o entitate separată şi simţi că nu-ţi mai aparţine doar ţie, ca şi compozitor, ci oricărei persoane care se identifică cu ea.



Care sunt subiectele care te inspiră, despre ce scrii?

În general, scriu despre nişte subiecte pe care le pot înţelege şi care fac parte din universul meu. Tocmai de aceea îmi place să scriu, în general, despre dragoste şi relaţii. Excepţie de la regulă este cel mai nou single al meu, numit „Liber” al cărui subiect mizează pe individualism şi pe libertatea fiecărei persoane, în orice formă a ei. Dar există şi subiecte care nu mă inspiră, precum cele sociale sau politice, iar dacă aş cânta despre ele, nu aş fi credibil pentru că nu s-ar potrivi în universul meu.


http://www.youtube.com/watch?v=OvBLJUfzQ9o&feature=fvw


Cu ce artişti din planul internaţional ţi-ar plăcea să cânţi?

Ar fi o idee cool să-mi remixeze Timberland noul single „Liber”, însă evident, dacă aş primi un telefon cu o propunere de colaborare de la Bono (U2) cred că aş cădea de pe scaun...

Ce sentimente încerci, în timpul unui concert, vizavi de public?

În afară de adrenalină, care îmi umple corpul în timpul concertelor, cele mai frumoase momente din viaţa mea de artist sunt atunci când publicul pe care-l am în faţă cântă piesele alături de mine.


http://www.youtube.com/watch?v=w-PSkzzlbnc&feature=related


Cum îţi place să-ţi petreci timpul liber?

În afară de muzică, muzică şi iar muzică, îmi place să călătoresc, când îmi permite timpul, dar şi să mă relaxez în faţa televizorului urmărind Discovery şi History Channel.

Care este vârsta pe care ai vrea să o retrăieşti, dacă ar fi să te poţi întoarce în timp?

Din fericire, am marea şansă să-i am în viaţă pe oamenii pe care-i iubesc şi să-mi trăiesc visul în fiecare zi. Pot spune, mai degrabă, că aş vrea să se oprească timpul în loc.

Care crezi tu că ar fi job-ul potrivit unei femei?

Atât o femeie, cât şi un bărbat, au dreptul de a-şi alege ceea ce îşi doresc să facă în viaţă. Eu nu cred că există neapărat un job potrivit pentru o femeie, pentru că am întâlnit în viaţa mea femei care erau directoare de bancă, poliţiste sau casnice, însă fiecare era excepţională în felul său.

Vorbind de femei, în ce rezidă frumuseţea acestora?

Cred că frumuseţea lor rezidă în naturaleţea şi încrederea pe care o are o femeie în propria-i persoană. Frumuseţea e mai mult un sentiment care nu se poate explica printr-o trăsătură fizică, ci mai degrabă constituie un cumul între atitudine, suflet, ochi, zâmbet, şarm...




Care este principiul după care te ghidezi în viaţă?

“Întotdeauna ţinteşte spre lună. Chiar dacă nu reuşeşti, măcar vei ajunge printre stele.” - Les Brown

Riscă şi experimentează... ce te-ar tenta?

Mi-ar plăcea să fac un zbor în spaţiu. Ştiu că deja compania Virgin Galactic oferă acest serviciu contra sumei de 250 mii euro, aşa că voi aştepta să scadă preţul sau să obţin un discount.

Ce fel de fire eşti? Un cuvânt care să te exprime foarte bine...

Geamăn... Fiind în zodia gemeni, cred că reprezint mai multe personaje la un loc, în sensul bun, bineînţeles.

Ce faci ca să te remontezi după o zi stresantă sau o întâmplare neplăcută?

De regulă vorbesc cu mama, după care îmi pun un film SF.

Care este mâncarea ta preferată?

Evident mâncarea făcută de mama, însă, în afară de asta, îmi place foarte mult bucătăria asiatică, în special cea thailandeză, cu care mai şi cochetez câteodată, atunci când prepar chiar eu curry thailandez.

Ai un citat preferat?

„Experienţa este ceea ce vei obţine, atunci când nu obţii ceea ce vrei”. (Dan Stanford)

Care sunt calităţile ce te impresionează mai mult la o persoană?

Depinde de persoană şi, mai ales, de contextul în care o întâlnesc, dar cel mai mare respect îl am pentru persoanele care dau dovadă de coloană vertebrală.

Care sunt planurile muzicale din viitorul apropiat? La ce proiect lucrezi acum şi cu cine colaborezi?

Tocmai am lansat noul single „LIBER” http://www.youtube.com/watch?v=LpQ47wjjgvQ

şi mă bucură succesul pe care-l are deja la public. Am filmat de asemenea şi videoclipul piesei, urmând un scenariu scris de mine, exact aşa cum îmi doream. În plus, în momentul de faţă lucrez la finalizarea albumului care se va lansa cu siguranţă în următoarele luni. Mai mult decât atât, am început un proiect nou alături de Alexandra Ungureanu şi Skizzo Skillz, pe care-i apreciez foarte mult, atât ca prieteni, cât şi ca artişti. Mai multe detalii puteţi afla de pe pagina mea oficială de Facebook: facebook.com/keomusic, dar şi de pe site-ul meu oficial: www.keo.ro.

Unde te vezi peste 10 ani? Ce crezi că vei face atunci?

Cu siguranţă nu mă văd făcând altceva decât muzică, având în vedere că este pasiunea vieţii mele. Deci sper să pot şi peste 10 ani să încânt publicul cu piesele mele, iar publicul să mă încânte pe mine cu prezenţa lui la concerte.




Câteva gânduri pentru cititoarele revistei Business Woman...?

Rămâneţi aşa cum sunteţi: încântătoare, frumoase şi puternice! Cu dragoste, Keo!

Interviu realizat de Lăcrămioara Opriş


Publicat în revista Business Woman Magazine, februarie 2011

Foto: Edi Enache

Ionuţ Staicu

Mulţumiri Alinei Buleanu, RedCarpet Media